Kohtaaminen

Kohtaaminen

Kohtaaminen on se hetki, kun näemme toisemme tai kuulemme toistemme äänet puhelimessa. Kohtaaminen tapahtuu joka kerta, kun tapaamme henkilön uudestaan. Kohtaaminen voi joskut tapahtua viiveellä siitä kun olemme tavanneet ihmisen, koska emme ole olleet läsnä tapaamisen ensi hetkellä.

Omalla toiminnalla, asenteella ja motivaatiolla voimme vaikuttaa kohtaamisen luonteeseen. Mieliala ja olemus vaikuttavat kohtaamisesta kumpuavaan vuorovaikutukseen. 

Kuvittele tilanne, jossa menet terveyskeskukseen. Huomaat, että tilanne on todella kiireinen, useita vanhoja ihmisiä istuu tuoleilla odottamassa omaa vuoroaan, pieni vauva itkee lohduttomasti äitinsä sylissä. Nuorta miestä viedään kiireisesti hoitohuoneeseen - tuppo jota painetaan otsaavasten on ihan punainen.
Menet ilmoittautumaan. Vastassasi on ............. hoitaja.

Onko hoitaja mielessäsi;
- kiireinen
- rauhallinen
- tuskastunut
- hymyilevä, joskin väsynyt
- ystävällinen
- epätoivoinen
- välinpitämätön
- poissaoleva
- muissa maailmoissa
- valmis auttamaan sinua

Olet itse menossa vihdoinkin terveyskeskukseen. Olet odottanut lääkärin aikaa, jo muutaman kuukauden. Olet kuullut terveyskeskuksen huonosta palvelusta ja kiukkuisista hoitajista. Olet hieman epävarma onko lääkärinkäynnistä apua, vaikka oletkin kärsinyt vatsakivuista jo useamman vuoden. 

Voit varmasti asettua potilaan asemaan ja toivoa itsellesi sopivaa kohtaamista hoitajalta, joka ottaa ilmoittautumisesi vastaan. Pieni ele, aito kohtaaminen voi tehdä terveyskeskuskäynnistäsi toisenlaisen. 

Miten kohtaamista voi harjoitella?

Miten kohtaamista voi harjoitella, kun työ on kiireistä ja uuvuttavaa? Miten voi olla toisenlainen kun ei enää jaksa, väsyttää ja tekisi mieli jo mennä tauolle? 

Jokainen kohtaaminen on ainutlaatuinen ja tärkeä. Siinä onnistuu, jos sitä harjoittelee. Helppoa se ei ole, mutta se kannattaa, koska oma työpäiväkin siinä kevenee ja mieliala paranee. 

Kohtaamisen harjoittelu on yksinkertaista ja se vie vain hetken aikaasi. Ainut asia, mikä tekee siitä vaikeaa on se, että muistaa olla läsnä jokaisessa kohtaamisessa. Toisille meistä se on luontaista, eikä sitä juurikaan tarvitse ajatella tai harjoitella. Toisilla on taas kyky olla paikalla, olematta läsnä. Silloin läsnäolon harjoitteleminen tulee tarpeeseen. 

Harjoituksia

  1. Katsoessasi peiliin, muista aina hymyillä itsellesi, vaikei siltä tuntuisikaan.
  2. Ennenkuin nostat katseesi asiakkaseen hengitä rauhallisesti ja hymyile sisäisesti.
  3. Kaiken kiireen keskellä, työpäivän aikana, muista välillä tehdä syvä palleahengitys. Nosta sisäänhengityksellä hartiat kohti korvia ja rentouta hartiat taakse alas uloshengityksen aikana. 

Palleahengitystä voit harjoitella kotona selällään maaten. 

Laita kädet vatsan päälle, hengitä sisään niin, että vatsa nousee. Uloshengityksellä vatsa laskee ja rintakehä rentoutuu. 

Pidä huolta ettet nosta hengitystä ylös niskalihaksiin vaan tee hengitys palleaa ja kylkivälilihaksia käyttäen.