Kesä 2023

Olipahan upea saarikesä jälleen kerran!

Sain perheen avustuksella jo kevään ensimmäisten käyntien aikana hienon uuden laiturin saaren rantaan. Laituri helpotti kummasti rantautumista ja oli kerrassaan ihana paikka ihastella merellistä luontoa. Usein tuli istuttua aamumeditaatio laiturilla. Huomasin, että retriittivieraatkin tykkäsivät istuskella laiturilla. Laiturilta pääsi hyvin uimaan ja lasten mielestä oli hauskaa uida lähikiville hyppelemään. Ei tarvinnut kesän aikana myöskään miettiä vedenpinnan korkeuden muunteluita, kun laituri ulottui riittävän pitkälle rantaan kaikille vedenpinnan korkeuksille ja vene senkun kellui laituriin ja poijuun kiinnitettynä säällä kuin säällä. 

Aloitimme tulipaikan rakentamisen saaressa valamalla muutaman pilarin tulipaikan katoksen pystypuita varten. Katoksen haapatukit on viety muutama puu kerrallaan saareen ja peitelty hyvin talven tuiskuja ajatellen. Ensikesänä on sitteln katoksen pystytyksen vuoro. 

Saari oli taas monen tutun ja muutaman uuden tulokkaan ihastelun kohteena. Perinteinen kesäretriitti pidettiin heinäkuussa ja ensikesälle on suunnitteilla myös Jong-dar retriitti. Retriittien pitäminen onnistuukin varmasti helpommin kun saadaan tulipaikka valmiiksi. 

Lintuja oli taas runsaasti. Joutsenpariskunta pesi niityn reunalla ranna tuntumassa, valkoposkihanhet ja kannadan hanhet perinteisesti niityn toisella pulolella. Lokit ja tiirat pesivät tänävuonna vain eteläkärjessä. Pohjoiskärjen naurulokkiyhdyskunta oli muuttanut myös eteläkärkeen pesimään. Ääntä siisi riitti. Muutamia tiiroja löytyi kuolleena eteläkärjestä yhdyskunnan lähdettyä paremmille kalavesille. Lintuinfluenssa epäilyä ei kuitenkaan eläinlääkärin mukaan ollut, koska kuolleita lintuja oli vain muutama. 

Mielenkiintoisin pesimäpaikka oli tänäkesänä kuitenkin isokoskelopariskunnalla. Ne päättivät laittaa pesän jurtan lattian alle. Aamuyöstä aina heräsin siihen, kun pariskunnan räpylät läpsyttelivät katolla. Tois hupaisa aamuherätys. Kerran tuli toinen vanhemmista kurkkimaan ovenraon ikkunasta, mitä sisällä mahtoi olla. Poikasten kuoriuduttua ne sitten majailivat ensimmäisen päivän jurtan oven vieressä. Kesän aikana poikaset tulivat aina aika-ajoin moikkailemaan rannan tuntumaan, kun istuin meditoimassa. Eivät tuntuneet pelkäävän ihmisiä. 

Kesä 2022

Kesä 2022 saaressa oli kerrassaan upea. Ilmat suosivat, tuulta oli kohtuullisesti ja niinkuin kuvista näkyy tyyniä päiviä oli useita. Sadetta saatiin sopivasti, jotta saaren puut eivät kärsineet kuivuudesta. 

Tiirayhdyskunta oli kasvanut, mutta Räyskää ei tänävuonna näkynyt. Sen sijaan saukko kävi muutamana päivänä ruokailemassa saaren rannassa ja sekös sai tiirat puolustamaan omaa reviiriään.
Mursukin taisi uida saaren ohi. Muutama päivä ennenkuin mursu ilmestyi Kotkan rantaan, merellä hieman saaren rannasta ulospäin näkyi aika-ajoin vedenpintaan nouseva pää, joka sai lintuparvessa aikaan valtavan hyökkäysreaktion. 

Saaressa kävi useita vierailioita kesän aikana ja vietimme saarella unohtumattoman retriitin mahtavan innostavan porukan kanssa.  Emäntänä oli mukava olla, kun jurtan keittiössä ruuanlaitto sujuu helposti ja kaikille vierailioille löytyi mukavat telttapaikat.  Mika teki iltapuhteena saareen pienen vajan, jossa saaren muutamat työkalut ja polttopuut pysyvät kuivana. 

Tänävuonna löytyi saaresta omia vadelmia ja paljon metsämansikoita. Mustikat käytiin keräämässä Munapirtin puolella olevan venepaikan lähimetsästä. 

Nyt on jurtta pakattu talvivarastoon ja on aika siirtyä viettämään talvea mantereen puolelle. Ensikesänä on tarkoitus aloitella tulipaikan rakentaminen sekä viettää rentouttavaa aikaa vieraiden kanssa. Suunnitteilla on myös muutama retriitti, joista tulee tietoa nettisivuille heti, kun aikataulut varmistuvat.